Sunday, June 14, 2009

ORKID WANGI


Betul ke ini "pokok Ong" betul agaknya sebab ramai kawan-kawan suka tanam. Kawan keturunan cina terutamanya. Masa belajar dulu ada senior cakap" Fresie awak ni keturunan Cina ke?" bila jawab "Tak" dia kata "Cuba cari salasilah awak ada kot" Terfikir juga bila kaji rupanya Datuk Kesayangan dari Banjar Masin lepas tu dia putih betul la kot cucu dia membawa gen nya.


Ha...... ini lah orkid yang berbau wangi kalau sedang berbunga satu garden bau wangi, terfikir juga adakah ini bauan Syurga. Hanya Allah s.w.t yang tahu. Tapi bila terhidu wangian orkid kita tahu Allah selalu bersama kita dengan kekuasaanNya.







2 comments:

Orkid La said...

Assalammualaikom,
orkid wangi tu dikenali sebagai Vanda Mimi Palmer

faris said...

Tq for the infomation, memang itu la namanye, tapi makcik kat Sekinchan tempat beli bunga tu kata orkid Pama dengar macam Fama tapi kat rumah dia macam nusery macam2 species ada.... RM nye yg terhad tau lah anak2 tengah belajar lagi.